Unikt foto på Abraham Ferdinand Mustaparta

Abraham Fredrik Mustaparta med hustru

Abraham Ferdinand Mustaparta arbetade i Johan Bergman Olsons bruk Björkfors. Han var samtidigt lärljunge och svärson till Lars Levi Laestadius. Ibland kunde det hända att Johan B-O betraktade Mustaparta med en viss misstänksamhet.

I en kommande donation till föreningen kunde den här bilden återfinnas. Vid närmare efterforskningar med kunniga människor i Kalix resp. i Tornedalen, visar det sig att fotot av denne Laestadian (får man kanske säga) närmast är unikt.

Mustaparta avled redan år 1865.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Unikt foto på Abraham Ferdinand Mustaparta

  1. Viola Sandgren skriver:

    Abraham Ferdinand Mustaparta f. 25/10 1827 i Nikkala, Nedertorneå församling. Han var skollärare och förvaltare på Björkfors Herrgård i Nederkalix församling. År 1862 flyttade han och hustrun Fredrika Johanna Læstadius till Vuono, Nedertorneå församling. Där avled han i tyfus 19/2 1865

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *