Släkt- och industrihistoria på plats i Kalix

Vill du lära dig mer om familjen runt Johan Bergman Olson och de första industrierna, genom att uppleva historien på plats i Kalix?

Inom ramen för projektet ”Historisk skogsexport från Kalix älvdal” funderar jag på att göra en resa till Kalix i början av juni, och planerar bl.a. en två dagars guidetur runt i Kalixtrakten. För att veta om jag skall gå vidare i planeringen, vill jag gärna ha icke-bindande intresseanmälningar redan nu. Förutsättningarna följer här, prel. plan är fredag/lördag 3-4 juni i samband med långhelgen:

Fredagen 3 juni besöker vi i tur och ordning:

 • Kalix kyrkogård vid älvbrinken till Kalix älv – på kyrkogården ligger bl.a. Johan B-O:s föräldrar och systers familjer begravda. Den obundna s.k. nationalälven var en viktig grund för familjen Bergmans framgångar.
 • Byggnadsminnet Englundsgården – granne till Bergman Olsons släktgård på 1800-talet
 • Björkfors hembygdsgård och kyrka – egendomen köptes av Johan B-O på 1830-talet och ägdes inom släkten fram till ca. år 1900. Här låg också Johan B-O:s såg och kvarn.

Lördagen 4 juni besöker vi:

 • Risön – här vid havet låg Johan B-O:s varv, där många av hans fartyg byggts. Idag finns vissa lämningar i strandkanten tillsammans med en minnessten
 • Karlsborgsverken exteriört – denna Kalix aktiva storindustri anlades ca. år 1870 av Johan B-O:s äldste son August
 • Filipsborgs herrgård (tillhörde släkten Svanberg), Grytnäs herrgård (köpt av Johan B-O) eller möjligen flottningsskiljet Vassholmen (idag museum)

Guidningen kommer att bli en blandning av lokala guider och undertecknad, som ju utforskat Bergmanhistorien de senaste åren.

Var och en får själv ordna och bekosta resa, mat och logi, även om vi försöker samordna främst luncherna under de två dagarna. Jag återkommer med några kontaktuppgifter till lämpliga övernattningsställen, i en senare kallelse (om resan blir av).

Guidningen kommer sammanlagt att kosta ungefär 400 kr/person, som betalas kontant på plats till resp. guide i olika delar. Jag återkommer med detaljer om kostnader i en senare kallelse.

Det är ungefär 100 mil längs E4 från Stockholm till Kalix, samt ca. 10 mil från Luleå/Kallax flyplats. Det går att åka kommunalt till Kalix, men vår guidning bygger på tillgång till egen bil (t.ex. hyrbil), alt. att man ordnar bilplats tillsammans med någon annan deltagare.

Tycker du att detta låter intressant? Skicka i så fall en icke-bindande intresseanmälan till mig senast 15 mars, för att veta om jag skall gå vidare med mina planer. Jag återkommer i nästa steg i mars, utifall resan blir av.

Som vanligt, skicka gärna denna inbjudan vidare till föräldrar, syskon, barn, barnbarn eller andra intresserade.

Kanske ses vi i Kalix i juni?

Med vänlig hälsning
Magnus Cedergren

email: mace@lysator.liu.se (bästa och snabbaste sättet att nå mig)
www.historiskskogsexport.se

Det här inlägget postades i Aktiviteter, Släktforskning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på Släkt- och industrihistoria på plats i Kalix

 1. Magnus Cedergren skriver:

  Resan till Kalix är dessvärre inställd, då jag endast fick in 4 st intresseanmälningar.

  Jag kan dock rekommendera en resa på egen hand. En sådan resa görs med fördel under semestertider, när flera besöksmål är öppna för allmänheten. Några lämpliga besöksmål med anknytning till skogs- och sågverkshistorien i Kalix älvdal hittar du på http://www.historiskskogsexport.se -> ”Upplev” -> ”Besöksmål”. En apitretare på några av platserna, går att få på hemsidan, om du klickar på rubriken ”Virtuell guidetur i Johan Bergman Olsons fotspår”.

  För den som inte varit turist i Norrbotten tidigare, kan jag också varmt rekommendera några andra storslagna besöksmål i Norrbotten (utan tydlig anknytning till den aktuellt omtalade historien): Lule gammelstad utanför Luleå, Sveriges största vattenfall Storforsen i närheten av Vidsel samt Kukkolaforsen längs Torne älv norr om Haparanda.

 2. Magnus skriver:

  För den som är historiskt intresserad för Kalixtrakten finns ett diskussionsforum och mycket annat att hitta på http://www.kalixforskarna.se!

 3. Magnus skriver:

  Offentliga medel för kulturarv ”kastade i sjön”?

  Varför investerar staten och andra offentliga aktörer i att göra kulturmiljöer tillgängliga, för att efter ett projektslut överge de nygjorda investeringarna? Jag ville söka svaret på denna fråga, och valde ett exempel som jag stött på i skogen i Norrbotten, kulturstigen vid Bönälven. Det är säkert endast ett exempel i mängden av kulturmiljöer med liknande problem.

  Läs hela insändaren:
  http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6262235

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *