Släktmöte 2008

Det här inlägget postades i Aktiviteter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Släktmöte 2008

 1. Magnus Cedergren skriver:

  Kanske en nedlagd förening hade varit bättre…, trots allt?

  • Fredrik Nordlund, Ordförande skriver:

   Magnus,
   Ärligt talat förstår jag inte ditt inlägg. Föreningen har sedan extra Släktmötet 2008 haft flera mötestillfällen och frändeträffar. Några av dessa har, och kommer fortsättningsvis, arrangeras av styrelsen. Andra har tillkommit genom fränders initiativ och stöttats av styrelsen. Du har ju själv på olika vis, gott och med stort engagemang bidragit till föreningens aktivitet. Och styrelsen har just engagemanget inom och om Släktföreningen med vid varje styrelsemöte. Om ditt resonemang följer av din motion till Släktmötet, ja, då uppfattar jag att Släktmötet hade en annan åsikt. I december beslöt styrelsen att inbjuda dig, för att lyssna och inhämta idéer till hur och vad styrelsen och föreningen kan bli ännu mer aktiv och engagerande. Kvar står fortfarande vår inbjudan till dig; styrelsens möte i februari.
   Allt gott, /Fredrik

  • Magnus Cedergren skriver:

   Styrelse och förening har under de tre åren efter sitt ”nyuppvaknande” i januari 2008 ännu inte formulerat svaret på frågan ”För vem är man till för” och ”Vad skall verksamheten bestå av”. Det tycker jag är anmärkningsvärt. Därav min tanke att Förbergs tidigare förslag till nedläggning känns rimlig. Kanske finns helt enkelt inte engagemanget, i vidare kretsar. Mitt medlemsförslag nr 1 från 2009 ger grunden till en sådan diskussion, men såvitt jag förstått det knappt förts några sådana diskussioner vid de seminarier som arrangerats, trots beslut på Släktmötet 2009.

   Fredrik, du skriver att jag ”med stort engagemang bidragit till föreningens aktivitet”. Det är inte helt korrekt, i alla fall inte de senaste två åren. Vi samarbetade ursprungligen, men jag har ju dessvärre måttligt goda erfarenheter av det samarbetet, rent praktiskt.

   Mitt engagemang för släkthistorien Bergman-Olson bedriver jag därför helt i egen regi sedan två år tillbaka, utan något egentligt samarbete med förening och styrelse. Däremot är det ju min förhoppning att mitt engagemang är till stor nytta för intresserade ättlingar till Johan Bergman Olson, sam även för andra intresserade. Det gäller de seminarier och utflykter jag har ordnat, det omfattande inscanningsarbetet, ”TV-serien” som f.n. sänds på Öppna kanalen i Stockholm samt även de utställningar jag ordnat digitalt på http://www.historiskskogsexport.se och fysiskt på Kvarngården i Björkfors. Mitt ”webbmuseum” är också medlem av Arbetslivsmuséernas samarbetsråd – Arbetsam, sedan i höstas.

   Ja, jag har varit inbjuden till styrelsen, det är korrekt. Jag föreslog även en förberedande diskussion via elektroniska medier, något som ni från styrelsen avböjde av någon anledning. Det kan väl vara bra att diskutera samarbete mellan mig och föreningen i någon form, men jag anser inte att era styrelsemöten är rätt forum. Låt oss i så fall hitta andra former för sådana diskussioner.

 2. Hans Frykman skriver:

  Den här diskussionen på kommentarsidan tycker jag har nått vägs ände och blivit allt tråkigare.
  Den 29/1 är ”stadgemöte nr 2” utlyst. Det kommer att ledas av mig eftersom ordf. Fredrik Nordlund har tjänsteförättningar som präst den dagen. I samförstånd med styrelsen ändras nu huvudfokus på mötet till att diskutera mål och medel för styrelsens och föreningens verksamhet.
  Det blir de tillfälle att inför ett förhoppningsvis stort frändemöte framföra synpunkter samt ge och ta argument . Mycket viktigt det blir bra uppslutning. Visar sig då behov av ytterligare möte vi gärna det ”snabbt” i sl/4 el. b/5 – och då på tid när ordförande är ledig.
  Du Magnus tydliggör nu liksom tidigare att du vill arbeta för dig själv och inte så mycket med styrelsen och till viss del kan jag förstå det. Du har ju en forskning som resulterat i skrifter redan innan 2008 års nystart av inaktiv styrelse och därmed förening. Du har fortsatt med imponerande energi och kunskap som inspirerat många – inte minst mig – att lägga ner betydande arbete för föreningen. Du är nog inte beroende av föreningen medan den har stor nytta av dig. Men allt det goda ditt engagemang medfört tycker jag nu du äventyrar med tonen i dina sista inlägg.
  Som jag ser det har ändå styrelsen, trots en del brister, gjort betydligt mer än vad jag vet någon styrelse gjort så länge jag kan minnas. Många fränder har fått komma samman, träffas, lära känna varandra och lyssna på ”föredrag” om släktens händelser och personer samt platser. Valdemarsudde har t.ex.åter blivit en återkommande samlingspunkt.
  Därför känns det extra angeläget stämma av mening, mål och medel för föreningens o styrelsens fortsatta verksamhet.
  Kompletterande kallelse till mötet 29/1 kommer snart till fränderna via mail.
  Med hopp om att alla vill måna om vår snart 60-åriga förening!
  Hans Frykman, sekreterare.

 3. Marie Spinelli Liljedahl skriver:

  Släktmötet tog ett beslut. Och det är detta vi har att rätta oss efter. Är man intresserad och tycker det är roligt att forska i vår släkt så varsågod. Men jag tycker inte att de scismer som verkar ha uppståt på denna sida har något med oss andra att göra. Jag tror och hoppas på att styrelsen gör sitt bästa och följer de rekomenationer som vi revisorer påpekar. Mer kan vi inte begära.

 4. Magnus Cedergren skriver:

  Jag fick en fråga om att delta på styrelsemöte, jag svarade på det – efter behov måhända flera gånger ungefär samma svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *