Johan Bergman Olsons syster spökar…?

Har du hört historien om ”Vackra Maria” och hennes tragiska livsöde? Hon var halvsyster till Johan Bergman Olson, född och uppvuxen på släktgården i Näsbyn några km öster om Kalix kyrka. Trots att hon dog redan vid 38 års ålder, så hann med att vara gift två gånger. Andra gången var hon gift med riksdagsmannen Johan Jakob Rutberg, och bodde på herrgården som numera kallas Filipsborg (och är känd som träpatronspalats för Bergmans konkurrenter Svanbergs).

Lyssna till Kalix folkhögskolans reportage från Filipsborg, träffa Sabina som jobbar där och berättar om hur Vackra Maria kanske fortfarande går igen… Eller står Simon Svanberg ibland fortfarande här och röker?

Det skall väl tilläggas att familjen Svanberg är släkt med Johan B-O, genom att Johans mor var född Svanberg.

Du kan också kika på Maria Bergman Eneschölds släktdata.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *