Ekomuseum Historisk skogsexport från Kalix älvdal

Jag provlanserar nu stora delar av mitt planerade ekomuseum, i det första
steget avsett för en s.k. smart telefon och för internet. Med hjälp av Ekomuseum Historisk skogsexport från Kalix älvdal, kan du ta del av bl.a. den rika historien runt släkten Bergman i Kalix älvdal.

1800-talets skogs- och träindustrihistoria ger karaktär åt Kalix älvdal. Älven är ett storslaget kulturminne, som i historien knöt ihop dalgången. Jag vill berätta om detta i ett större sammanhang för besökare, ortsbor och skolungdomar, med hjälp av kulturmiljöer och besöksmål – från herrgård till nybygge, från flottare till träpatron.

Nu provlanseras ett ekomuseum med 12 besöksmål i Kalix och Överkalix, med 9 audioguider färdiga (av totalt 11 planerade), ett 10-tal filmer på nätet (mina och andras) och tre fysiska utställningar (två är ännu i planeringsstadiet). Det pekar också ut tre delvis bortglömda utställningar som tidigare producerats av Länsmuseet, vid Vassholmen, Jockfall och Björkfors.

Tanken med det ideella projektet är att kombinera kulturarvet med ny teknik, som gör det möjligt för besökaren att använda sin smarta mobiltelefon direkt på plats. Dessutom har det även blivit mycket lättare att jobba bakom kulisserna med texter, bilder och filmer – vilket även gör det enklare producera komponenter till utställningar.

I några av audioguiderna medverkar flera experter från resp. besöksmål, däribland Bengt-Göran Nilsson, Everth Johansson och Thorbjörn Riktig. För utställningarna samarbetar jag bl.a. med Björkforsortens intresseförening samt planerar att samarbeta om nya utställningar med Grytnäs byggnadsförening och Risö hembygds- och bagarstugeförening.

Magnus Cedergren

Läs mer på www.historiskskogsexport.se.

Det här inlägget postades i Släktforskning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *