Rapport från Sätra Brunn 2 oktober 2010.

Lasarettet. Foto: Anna Karin Cedergren

Temat var att på plats se och uppleva minnen av släktens insatser för/på brunnen.
20 fränder från tre grenar kom – Henrika -Wilhelm – Gustav.

Vädret var skönt. Samling i ”Lasarettet”, nu omgjort till separata rum för uthyrning.
Hans Frykman var dagens ciceron. Han redogjorde för brunnens ursprung från år 1700 och de första 150 åren. Föredraget finns i stora delar på www.historiskskogsexport.se. 1879 blev JBO´s son, läkaren Gustav Bergman intendent och stannade i 6 år. När han tillträdde hade brunnen skulder, som han till största delen avbetalade under sin tid. Trots detta kunde han låta köpa in en fastighet, renovera flera byggnader och uppföra huset Bergabo för 8.000 kronor. Huset kom till för förmögna gäster, som fick betala bra. Pengarna från detta användes till att gratis vårda fattiga. Det berättades om hur brunnsvistelsen kunde te sig. Det var öppet från juni till augusti. Eftersom Gustav var duktig på hudsjukdomar så kom många med sådana problem. Vissa gäster lär ha reagerat på att ganska många hade alltför synliga hudproblem. Gustav fick ett mycket positivt eftermäle för sin verksamhet.

Bergabo. Foto: Anna lindström

År 1919 anställdes Louis Condé som organist och musikledare. Han stannade till 1944 och gifte sig med nr 9 Pauls dotter ( Lisa ) Elisabeth, som arbetade på brunnen som sjukgymnast, där alltså hennes farbror varit intendent. Louis son är vår frände Henri Condé, aktiv i föreningen idag. Han har skrivit en fin skildring om sin faders verksamhet, som vi hoppas han själv skall berätta någon gång. Nu var han bortrest. Condé beskriver bl.a. en cabaretföreställning med bl.a. sjukgymnasten Märta ( Murre ) Andelius som deltagare. Hon arbetade på brunnen och var en ” Bergmanflicka” från Wilhelmgrenen, mormor till Anna Lindström, webbansvarig i föreningens styrelse. Louis Condé blev mycket uppskattad för att ha skapat ett mycket stimulerande musikliv.

Vi fränder fick naturligtvis hämta kraft från brunnens vatten med dess järnsmak.
En god lunch efterföljdes av guidad tur till några viktiga byggnader, särskilt Bergabo.
Efter det en avslutande kaffestund med ytterligare möjlighet till samtal och mingel.
Ålsdersspridningen bland deltagarna var god – eller vad sägs om från 7 månader till 92 år och därnäst 89 år! De två sistnämnda var påtagligt pigga och alerta och var ett synnerligen stimulerande inslag.

Flera ville gärna återkomma till nya möten på Sätra Brunn. Vi skall sondera intresset. Bil behövs för att ta sig dit. Det är ju en härlig plats och mera finns att berätta, bl.a. av Henri Condé.

vid pennan -Hans Frykman.

Alla bilder utom den sista är tagna av Anna Karin Cedergren

Det här inlägget postades i Aktiviteter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Rapport från Sätra Brunn 2 oktober 2010.

  1. Magnus Cedergren skriver:

    En liten kommentar: Det är väl inte hela Hans Frykmans föredrag som finns på http://www.historiskskogsexport.se, men väl stora och viktiga delar av föredraget. Tack Hans!

    Magnus och Anna Karin Cedergren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *