Johan Bergman Olson (1800-1865)
Grosshandlare och redare i Stockholm, och härstammar från Kalix. Han bor och har kontor på Skeppsbron. Samtidigt använder han Waldemarsudde som brädgård, hamn och lastageplats. I Kalix äger han gårdarna Grytnäs, Björkfors och släktgården i Näsbyn. Han är gift med Henrika, född Deutsch, från Torneå. Hans bror Olof Bergman Olson är också grosshandlare. Han har också två systrar, Carin och Kristin. Carin är gift med en apotekare Stenström och Kristin är ogift.Program 2014
Kategorier
Vi provar videos
Etiketter
- aktivitetsgrupp
- bergman olson
- björkfors
- frändeträff
- Gren 7
- grenrepresentanter
- Gustav
- Kalix
- Kalix - Waldemarsudde
- kvarnen
- medlemsskap
- picknick
- program
- program 2010
- program 2012
- Rosenvik
- Signe Alm
- Siljansgården
- skansen
- släktmöte
- släktregister
- stadgar
- styrelse
- styrelsemöte
- styrelsen
- Sätra Brunn
- virtuell utställning
- Waldemarsudde
- Årsberättelse
- årsavgifter
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Viola Sandgren om Unikt foto på Abraham Ferdinand Mustaparta
- frändebloggare om Släktmöte
- Patrik Steorn om Släktmöte
- Magnus om Släkt- och industrihistoria på plats i Kalix
- Magnus om Släkt- och industrihistoria på plats i Kalix
Kontakt
info@bergmanolson.se
Plusgiro: 17 52 10-4Årsavgift för 2014
Årsavgiften för 2014 resp. för år 2015 är fastställd till 125 kr och för ständig medlem 1.250 kr. Om du inte redan gjort det, så önskar styrelsen att medlemsavgiften betalas in på föreningens plusgiro 17 52 10-4. Är du redan ständig medlem, eller vill kolla om du redan har betalt årsavgiften? Hör av dig till kassören:Meta
Frändeträff 15/10 2011 inställd!
Det här inlägget postades i Aktiviteter och har märkts med etiketterna frändeträff, medlemsskap, stadgar. Bokmärk permalänken.
Ett varmt tack till Magnus Cedergren för initiativet att i Sollentuna visa sina filmer som handlar om Johan Bergman Olson och utvecklingen under 1800 talet. I helgen fick vi även tillfälle att ta del av den senaste som handlade om medarbetaren Johannes Sällström och bolaget Bergman&Hummel´s agerande under den stora högkonjunkturen 1873, och de ibland negativa effekterna för nybyggaren i inlandet.
Dessutom har Magnus nu skannat av ett antal dokument som handlar om järnvägarna Stockholm – Rimbo samt Bergslagens järnvägar. De återfinns nu under http://www.historiskskogsexport.se – Addebodaarkivet.
Magnus insatser har bidragit till att mycket av den kunskap som finns i våra släktarkiv blivet tillgänglig. Min kunskap har väsentligt förbättrats omkring släktens utveckling och inte minst dess betydelse för utvecklingen i Norrbotten. Det är med spänning jag ser fram mot ytterligare information som successivt växer fram och blir tillgänglig.
Ett stort tack till Magnus för imponerade insatser.
7144 Göran Bergman
Hej Göran,
ett stort tack för visad uppskattning! Det är sådan uppriktig uppskattning som bidrar till höjd motivation, måste jag säga. Jag har inte räknat den senaste tiden, men antalet skannade sidor på http://www.historiskskogsexport.se torde f.n. uppgå till ca 13 000.
mvh
Magnus
ps. Ett litet förtydligande, järnvägsarkiven som f.ö. anknyter till hela släkten Bergman – alltså inte alls bara Gustav och Abel Bergman – omfattar bl.a. Stockholm-Västerås-Bergslagens järnvägar – i dagligt tal kallat Västeråsbanan. Dagens version av denna betydelsefulla järnväg heter Mälarbanan och längre upp Bergslagspendeln (Västerås-Fagersta-Ludvika), allt enligt Trafikverkets aktuella terminologi. Den översta delen av järnvägen är däremot nedlagd, dvs. Ludvika-Björbo. Men visst har familjen Bergman satt spår även för oss med järnvägsintresse. Sen tillkommer ju Roslagsbanan, som ju idag är landets enda bevarade smalspåriga järnväg. ds.