Rapport från picknick och styrelsemöte på Waldemarsudde den 16 juni

Hoppas att sommaren varit god, kära frände!

Om du inte hade möjlighet att vara med på försommarens picknick, följer här först ett kort referat: Trots tveksam väderprognos kom 37 fränder till kvarnen på Waldemarsudde den 16 juni för den nu traditionsenliga picknicken. Alla belönades med riktigt fint väder, sol nästan hela tiden.

Efter inledande ”Summertime” från Hans Frykmans kornett, berättade Magnus Cedergren om ”Tjärflottning och tjärexport från Kalix älvdal”. En spännande skildring om svårigheterna att övervinna forsarna och hur flottarna drogs/styrdes ner till omlastningsplatsen Lilla Fisket, en lite ö i älven nära Näsbyn nr 6, Johan Bergmans Olsons föräldragård. En och annan tunna försvann under färden, som ställde stora krav på mannen som styrde flotten. Av Sveriges export på cirka 36.000 tusen tjärtunnor kom hälften från Kalix och Lule älvdalar. Genom att ge bönderna möjlighet sälja sin tjära, bidrog Johan Bergman Olson (JBO) till den standardhöjning som skedde i älvdalen i början och mitten av 1800-talet. Viktigast för böndernas förbättrade livsvillkor, var dock den utveckling av skogsbruket, som JBO startade. De fick både arbete och inkomst från skogen. Tidigare försörjde de sig främst med jordbruk och mycket självhushållning.

På styrelsemötet i juni presenterades och beslutades om avtal med Stockholms stadsarkiv om förvaring av föreningens arkiv. Det blir deponering tills vidare och ej donation. Kostnad cirka 775 kr/år för de tre hyllmetrar som f.n. behövs. Påfyllnad får ske en gång årligen. Det är fri tillgång till arkivet. De som önskar kan läsa handlingarna i arkivets läsesal. Tidigare krävdes godkännande från styrelsen. Viss del av arkivet är digitaliserat av ordf. Magnus Cedergren och bilderna nås via föreningens hemsida www.bergmanolson.se, eller Magnus hemsida www.historiskskogsexport.se. Ytterligare digitalisering kommer att ske.

På Magnus hemsida finns för övrigt väldigt mycket information med bilder och texter att hämta – en guldgruva för er som vill veta mer om edra rötter.

Vi återkommer under hösten med information om kommande verksamhet i föreningen.

Med vänlig hälsning styrelsen för Föreningen Johan Bergman Olsons ättlingar
genom sekreterare Hans Frykman och ordförande Magnus Cedergren
som hoppas vår hemsida finns bland edra ”favoriter”!

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *