Picknick på Waldemarsudde 2010

Kåseri över oljekvarnen och turerna kring försäljningen av Waldemarsudde

Hans Frykman kåserar. Foto: Magnus Cedergren

Trots hot om regn infann sig både sol och ett 40-tal släktföreningsmedlemar under kastanjen nedanför kvarnen på Waldemarsudde för att lyssna på Hans Frykmans (7152) kåseri kring oljekvarnen.

Hans Frykman höll även ett anförande om turerna kring försäljningen av Waldemarsudde.

Magnus Cedergren läste upp en notis ur Jönköpingsk tidning från 1800-talet om en brand på Waldermarsudde. Branden torde ha förstört tillgångar för 40 000 samt att en kvarn brann ner. Allt var förmodligen oförsäkrat. Kanske kan man härav dra slutsatsen att Johan Bergman Olson insåg vikten av att starta ett försäkringsbolag?

Tidigare under dagen besöktes Norra begravningsplatsen under guidning av Magnus Cedergren. Magnus berättade om begravningsplatsens tillkomst och visade den gamla delen av kyrkogården där flera kända personer ligger begravda, så även Johan Bergman Olson, samt den nya delen där Gustaf, Wilhelm och Emil Bergmans gravar finns.


De tre sista bilderna är tagna av Magnus Cedergren. Den sista bilden föreställer en skonert som åkte förbi – en av de båttyper som Bergman Olson hade i sin flotta.

Det här inlägget postades i Aktiviteter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *