Siljansgården i Tällberg 27 – 29/8 2010

17 fränder hörsammade inbjudan från 5252 Signe Alm till Siljansgården i Tällberg.
Avsikten var att ge fränderna en sista möjlighet att under Signes guidning se gården. Den blev tyvärr såld på exekutiv auktion april 2010 och enligt kontraktet skall Signe lämna den i början av oktober. Det gäller även sonen Olof som ”kockar” på gården.
Ny ägare blev ägaren till Greens hotell i Tällberg. Han har uttalat en vilja att varsamt göra välbehövlig upprustning och modernisering.

Siljansgården är ett livsverk av Signes far Harald Alm och hans första hustru Signe Bergner. Från början av 1920 -talet byggde de succesivt upp en kurs- och gästhemsverksamhet som fått stor kulturell betydelse långt utanför Tällbergs gränser. De förverkligade här sina drömmar om att få ge barn en ny typ av undervisning, som mycket byggde på Pestalozzis ideér och som idag återfinns i Waldorff- och Montesouripedagogiken. De startade 1926 sommarkurser som snart också blev vinterinternat och tog emot elever från 9 års ålder. ”Etablissemanget” med Skolöverstyrelsen motarbetade denna tidiga form av friskola och vinterinternat upphörde 1942.

”En sund själ i en sund kropp” var ett av ledorden i skolan. Hemmet och den psykosociala sidans betydelse för barnens skolgång omhuldades och föreningen ”Hem och Skola” fick här inspiration till sin start. Kurser gavs för lärare och andra intresserade om pedagogiken med nationella och internationella föreläsare.

Under mellankrigstiden växte intresset för folkbildning i Sverige. I denna anda startade Harald och Signe internationella sommarkurser även för vuxna. Föreläsare och kursdeltagare kom från både Sverige som utlandet. Många av tongivande kulturpersonligheter passerade revy t.ex. bröderna Sven och Herman Stolpe, Gustav Petrén, Sandro Key-Åberg m.fl.

Allsången i Sverige fann här också sin vagga. En tysk professor och körledare, Fritz Jöde, engagerades och ledde sommarkurser och Alice Tegnér fanns bland gästerna. Kurser i kostens betydelse gavs också under flera år.

Paret Alm köpte gamla dalahus och flyttade dem till Siljansgården. Det äldsta husets ena halva är från 1300-talet och den andra delen från 1500-talet och är kulturminnesmärkt. Sammanlagt finns drygt 20-tal byggnader i gammal god dalastil och gården har behållit sin ursprungliga karaktär trots smärre moderniseringar under årens lopp. Sedvanlig gästhemsverksamhet bedrevs också fortlöpande.

Efter Haralds död 1976 fick alltså dottern Signe ta över och har drivit gården fram till nu som gästhem. Dyra ombyggnader, främst ålagda från brand- och miljöskyddsmyndigheter, blev för mycket för en redan kämpande ekonomi och försäljning blev nödvändig.
Signe guidade oss fränder på ett förnämlig sätt och hennes berättarkonst gav liv åt gårdens historia och alla beundransvärda hus. Läget ner mot Siljan är utsökt vackert och vi gjorde sköna promenader längs stränderna. Extra turligt var att ”Jazz vid Siljan” inträffade samtidigt Njutbar musik under två kvällar med Sandviken Big Band med elittrumpetaren Peter Asplund och sångerskan Meta Roos.

Det blev ett uppskattat besök på Siljansgården i genuin dalastil och med en intressant historia – allt ett verk av en JBO-ättling och hans hustru. Alla känner vi starkt för Signe som av allt att döma nu måste lämna sin fars livsverk. Siljansgården och dess historia är nog för de flesta fränder ganska okänd. Stort tack till Signe Alm som ordnade detta möte och tog emot oss så fint.

-vid pennan Hans Frykman, en av deltagarna och föreningens sekreterare.

Det här inlägget postades i Aktiviteter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *