Unik bild återfunnen…!

Det är mycket ont om bilder på Johan Bergman Olsons hemgård i kalixbyn Näsbyn. Här har jag fått en bild av min gode vän och kalixkännaren Bengt-Göran Nilsson i Kalix. Efter lite klurande kom vi gemensamt fram till att detta är just bergmangården, dvs. gården Näsbyn nr 6.

Men vilka är det som syns på bilden. Dateringen gör att det antagligen inte är några från släkten Bergman, utan snarare en ny ägare eller hyresgäst.

Not: Gården gick ur släktens ägo runt sekelskiftet 1900, och brann slutligen ner på 1920-talet. Idag ligger det några villor vid Vinkelgatan, vid det som tidigare varit gårdstomten. Nedanför brusar E4 förbi. Men nere vid älvstranden kan man än idag gå ut på Johan Bergman Olsons gamla pir – byns längsta brygga.

Magnus Cedergren

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *